warning icon
YOUR BROWSER IS OUT OF DATE!

This website uses the latest web technologies so it requires an up-to-date, fast browser!
Please try Firefox or Chrome!

I en serie inlägg om spelmarknaden ska jag bena ut de viktigaste ekonomiska begreppen och visa på hur spelmarknaden ser ut och kan analyseras ur ett ekonomiskt perspektiv. Detta är det andra inlägget av flera och diskuterar priset på spel. Har du inte läst det första inlägget? Gör det här!

Vill du veta mer om spelmarknader, hur en omreglering påverkar och hur marknaden kommer utvecklas framöver? Kontakta mig här!

Vad är priset på spel i Sverige?
Jämförpriset på spel ges av hur mycket en spelare kan förväntas förlora för varje krona spelaren satsar. I Sverige skiljer sig priserna betydligt mellan olika typer av spel och mellan aktörer. Postkodlotteriet är svenskarnas mest populära spel och har närmare 10 procent av spelmarknaden. Samtidigt är Postkodlotten ett av Sveriges dyraste spel där 60 procent av insatsen eller 60 öre per spelad krona kan förväntas gå förlorad, se tabellen nedan. Det kostar 12 gånger mer att spela på Postkodlotten än att t.ex. spela på ett utländskt nätkasino. Andra populära spel är Triss som kostar över 50 öre per spelad krona och V75 som kostar 35 öre per spelad krona. Ett av de billigaste svenska spelen som regleras av det svenska regelverket är Svenska spels Oddset som kostar 25 öre per spelad krona. Oddset kostar dock cirka 5 gånger mer än utländskt reglerade spelbolags erbjudanden på oddsspel.

Jämförpriser på spel i Sveige

Hur har priset utvecklats över tid?
Det genomsnittliga priset 2015 som svenskarna betalade för att spela var 22,7 öre per satsad krona. Genomsnittspriset har dock fallit betydligt över åren. Skälet till detta är främst att allt fler svenskar vänder sig till utländskt reglerade spelbolag med lägre priser. Dessutom har priset sänkts på vissa svenskt reglerade spel, såsom Oddset och Stryktipset. Följden är att det genomsnittliga priset på spel har fallit med 34 procent sedan 2003.

Priset på spel i Sverige

I nästa inlägg ska jag beskriva den svenska spelmarknaden utifrån kvantitet.

TAGS: omreglering av spelmarknaden

LEAVE A REPLY

loading
×